Kerst in Sevilla

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 20:38

Kerst in Sevilla

Sevilla staat vanaf nu echt in het teken van de kerst! Dit jaar wordt alles nog uitbundiger dan andere jaren, omdat Sevilla zich echt wil gaan profileren als kerststad in Spanje. Op de stadspleinen staan ​​imposante kerstbomen, allemaal versierd met lichtjes en slingers. In iedere straten hangt een andere kerstverlichting. Je hoort de typische "villancicos" (spaanse traditionele kerstliedjes) en de winkels strijden om wie de mooiste etalage heeft. De kerstmarkten in de stad bestaan ​​voornamelijk uit kleine houten huisjes en kraampjes. Overal is genoeg te zien en te proeven. Sevilla is een heerlijke stad, ook tijdens de feestdagen! Of je nou op een terras in de zon zit, ergens in een tapasbar of slentert over één van de gezellige kerstmarkten in de stad: Sevilla tien un color especial!

Stads-kerstverlichting

Op zaterdag 2 december om 19:00 uur gaat alle stads-kerstverlichting aan! Bij de commerciële winkelcentra is de kerstverlichting nu al aan, maar voor de gemeentelijke kerstverlichting loopt heel de stad uit. Het is ieder jaar weer een hele happening in hartje centrum. Vele mensen wachten geduldig op o.a. Avenida de la Constitution, Puerto Jerez en Plaza de San Francisco om de lampjes te zien aan gaan. Er wordt dan ook luid gejuicht en geklapt als het dan eindelijk zover is! Ieder jaar weer bijzonder om mee te maken hoe dankbaar de mensen hier zijn.

Kerststallen

Hoewel kerstbomen steeds gebruikelijker worden in de huizen van de Sevillanen, zijn de kerststallen nog steeds heel belangrijk. Je ziet ze door de hele stad en in gebouwen, hotels en instellingen. Een kleine suggestie:

  • Belén del Arquillo: prachtige kerststal buiten in de zijvleugel van het gemeentehuis op Plaza Nueva (aan de kant van Avenida de la Constitution
  • Belén de la Fundación Cajasol, een hele populaire kerststal binnen. Gratis toegang voor de kerststal en de expositie (Plaza de San Francisco 1)
  • Belén Circulo Mercantil (Calle Sierpes 65 van 17:00-21:00 uur, gratis)
  • Belén in de kathedraal van Sevilla (tegen betaling)

Kerstmarkten & winterfestijnen

Hieronder een selectie van een aantal kerstmarkten en kerstlokaties om een beeld te geven van wat er zoal is in Sevilla tijdens de feestdagen:

1. Feria del Belén

Een Spaanse kerstmarkt die zich uitsluitend richt op versieringen voor kerststallen (beléns) en kerstbomen. Feria del Belén is een van de grootste kerstmarkten in Spanje. Dit is altijd de eerste kerstmarkt die in Sevilla van start gaat. Je vindt deze markt tussen de kathedraal en Archivo de Indias.

Lokatie: calle Fray Ceferino González

Van 28 oktober tot 23 december 2023

2. Kerstmarkt Alameda de Hércules

Deze markt bevindt zich op het grote plein van de Alameda de Hércules, wat normaal gesproken al een heel bruisend plein is!

De kerstmarkt bestaat uit kleine houten chalets met uiteenlopende (kerst)producten, zoals ornamenten, speelgoed, decoratieartikelen, mode accessoires en nog veel meer. met ambacht, gastronomie en entertainment. Er staan kraampjes waar je de typische kerst hapjes en -drankjes kunt kopen, zoals churros, buñuelos (soort oliebolletje) en warme chocolademelk.

Naast de markt biedt het evenement een reeks kerstactiviteiten en attracties, zoals:

Een kerstboom van 12 meter hoog

Een kerstdorp met houten huizen, handwerkateliers en een treintje

Een licht- en geluidshow

Een knutselworkshop voor kinderen

De kerstmarkt van Alameda de Hércules is een uitstekende optie om van Kerstmis in Sevilla te genieten. Het is een leuk, gezinsvriendelijk evenement met een breed scala aan activiteiten en attracties voor alle leeftijden.

Lokatie: Alameda de Hercules

Van 1 december 2023 tot 6 januari 2024

3. Sevilla on Ice

Dit is het jaarlijkse winterfestijn van Sevilla, naast de Guadalquivir rivier. Er staan een heleboel verschillende kermis-attracties, waaronder een groot reuzenrad wat je vanaf alle bruggen in Sevilla kunt zien. Er is een grote ijsbaan met echt ijs. Schaatsen zijn te huur, handschoenen zijn verplicht. En heel veel eet-& drinkstalletjes.

Lokatie: Muelle de las Delicias

Van 30 november 2023 tot 7 januari 2024

4. Kerstmarkt Plaza de la Magdalena

Gezelligheid in hartje centrum. Ook hier staan de kleine houten chalets omringd door fonkelende lichtjes en feestelijke decoraties. Proef de traditionele turrón en polvorones.

Lokatie: Plaza de la Magdalena

Van 1 december 2023 tot 6 januari 2024

5. Kerstmarkt Nervion Plaza

Dit winkelcentrum bevindt zich direct naast het stadion van FC Sevilla. Het winkelcentrum zelf is versierd met lichtjes en kerstbomen. Op de bovenste verdieping heb je een bioscoop en allerlei restaurants bij Plazalta. Naast het winkelcentrum staan de kleine witte kraampjes met allerlei leuke dingen, zoals sieraden, sjaals, streekproducten, kaarsen en nog veel meer.

Lokatie: Avenida Luis de Morales (Nervion Plaza)

6. Mercado Navideño de Artesanía de Sevilla

Dit is een Spaanse kerstmarkt in het teken van seizoensgebonden lokale ambachten in de karakteristieke Andalusische stijl. In ongeveer 80 houten chalets zijn kunstwerken te zien van ambachtslieden en kooplieden uit en rond de omgeving van Sevilla.

Lokatie Plaza Nueva

Van 16 december 2023 tot 5 januari 2024

7. Zoco Navideño in het Maria Luisa Park

Een leuke markt, die je iedere 3e zondag van de maand kunt vinden in het Maria Luisa park. Voor mij voelt het altijd een beetje als een hippie markt, maar dat is meer door de ongedwongen sfeer in het park. Omringd door palmbomen met de zon erbij! Allemaal kleine kraampjes met gekleurde (handgemaakte) producten, kunst, mode, accessoires en nog veel meer.

Deze keer is de markt in het teken van de kerst en wordt voor deze gelegenheid ook gehouden op zaterdag de 16e.

Lokatie: Avenida de Don Pelayo (in het Maria Luis Park)

Op zaterdag 16 december en zondag 17 december 2023.

8. Lichtshow “Navigalia”

Vanaf 20 december zal er iedere dag een lichtshow te zien zijn op de rivier de Guadalquivir. Deze show duurt 12 minuten en heeft 3 verschillende tijdstippen: om 20:00 uur, 21:00 uur en om 22:00 uur. De beste plek om te kijken is vanaf de kade voor de Triana brug. Oftewel bij de stierenvechtarena oversteken richting het water. Iets verder naar rechts is een groot stenen monument waar men zegt dat je het beste zicht hebt op de show. De lichtshow gaat over het verhaal van de Drie Koningen (los Reyes Magos) die hier een heel belangrijke rol spelen.

Lokatie: Muelle de la Sal

Vanaf 20 december 2023

9. INARI themapark in FIBES

Normaal zijn hier grote beurzen en congressen, maar met de kerst wordt alles omgetoverd tot een kerst themapark, waarbij Lapland wordt nagemaakt met een replica van het huis van de Kerstman en een hele magische stad eromheen “Inari” genaamd.

Er zullen workshops zijn, kinder- en jeugdattracties, een ijsbaan met kunstmatige sneeuwval, schminken, verhalen vertellen, boerderij met dieren, gastronomie en een grote showring, met tentoonstellingen van roofvogels en dieren, toneelstukken met kerstthema, optochten onder leiding van de Kerstman zelf of het showcircus 'Kyara's Dreams'

Het buitenplein van FIBES is elke dag open voor het publiek. Er staat een kerstmarkt en er zijn foodtrucks. Elke avond kunt u genieten van de licht- en geluidsshow "The Aurora Borealis", een show boven de watervallen op het plein. (Vanaf 19:30 uur)

Lokatie: FIBES Avenida Alcalde Luis Uruñuela 1

10. Real Alcázar

Dit jaar opent het Alcázar zijn deuren voor Andalusisch talent en geeft ruimte aan degenen die normaal gesproken niet de kans hebben om op zo'n speciale plek op te treden. Het wordt een groot kerstpodium om de conservatoria, scholen en opleidingsinstellingen van Sevilla de kans te geven van zich te laten horen. Verder worden de traditionele lekkernijen verkocht, gemaakt door de nonnen van de kloosters in Sevilla en de provincie.

Lokatie: Koninklijke Paleis

Muziekpodium: Van 28 november 2023 tot 7 januari 2024

Lekkernijen: 5 t/m 8 december 2023

Let op dit zijn mijn suggesties. Check vooraf openingstijden, routes, agenda voor optredens, kaartverkoop,  etc.

Heb je ergens hulp bij nodig of vragen? Mail of app mij dan gerust!